Ens ha deixat enguany el nostre molt estimat Ventura Pons… Aquest gran director de cinema va ser autor de cintes tan inoblidables com ¡Puta miseria!, Caricias, Manjar de amor o, evidentment, Ocaña, retrat intermitent, el seu primer i inoblidable treball cinematogràfic. Per retre homenatge a aquesta figura irreemplaçable del cinema català, què millor que tornar a veure –o descobrir–  precisament aquesta cinta màgica, visió intimista del pintor andalús José Pérez Ocaña, persona tan emblemàtica de la Rambla i la plaça Reial de Barcelona de finals dels setanta. En la projecció de Ocaña, retrat intermitent, el dimarts 11, a les 20h, ens acompanyará en la projecció Miquel Rey, antic productor de Ventura Pons.

I per completar aquest homenatge, tindreu també l’ocasió de gaudir durant tot el FIRE!!, a l’Institut Francès de l’exposició Santa Ocaña. Fetitxes, somnis i transvestisme, selecció de retrats vectorials de Rubén Antón.

Del DIL 13/5 al DIS 22/6

EXPOSICIÓ de RETRATS VECTORIALS

Santa Ocaña.
Fetitxes, somnis i transvestisme
, de Rubén Antón

Santa Ocaña. Fetitxes, somnis i transvestisme, exposició de retrats vectorials de Rubén Antón

… Rubén Antón ha creat aquesta col·lecció de 18 peces per al seu projecte “Drag is Burning” de memòria històrica del transvestisme i el col·lectiu LGTBIQ+. Rendeix homenatge al pintor sevillà José Pérez Ocaña, personatge clau del teixit artístic contracultural de la hipotètica transició, des de la seva arribada a Barcelona als anys 70 fins a la seva mort el 1983. L’exposició està vinculada també amb la projecció del famós documental Ocaña, retrat intermitent (dimarts 11 a les 20h), primera pel·lícula del gran director Ventura Pons, mort recentment i a qui el FIRE!! ha volgut rendir homenatge.

INSTITUT FRANCÈS   VISITA GUIADA> El 8 i el 15 de juny, 19h amb Rubén Antón  Del 8 de maig al 16 de juny: de dilluns a divendres, de 9h a 21h. Dissabte i diumenge durant la Mostra, de 16h a 21h Entrada lliure

Drag is Burning

DIMa 11/6 : 20h

PROJECCIÓ

Ocaña, retrat intermitent

Ocaña, retrat intermitent

Ocaña, retrat intermitent
Ventura Pons
Espanya (Catalunya), 1978, 85’

Aquesta és una visió intimista del pintor andalús José Pérez Ocaña, un personatge que va marcar la vida de la Rambla i la plaça Reial de Barcelona de finals dels setanta. El d’Ocaña és un retrat intermitent trencat per la “provocació del record”. Ens parla de la seva vida i, alhora, en intermitències, veiem el món que emana del seu subconscient. Així, mitjançant la utilització del transvestisme, se’ns mostra el joc dramàtic, que parteix de l’esperpent ibèric, proper també a les modernes teories del teatre de carrer. Gràcies a això reconstruïm les seves visions sobre el culte de la mort o el fetitxisme de les imatges religioses. I a aquestes intermitències s’afegeix la seva “descàrrega vital”, el seu univers creador.

Amb la programació d’Ocaña, retrat intermitent, documental mític com n’hi ha pocs, volem retre homenatge a Ventura Pons, mort a començaments d’any, recuperant la que va ser la primera incursió en el cinema d’aquest director barceloní immens.

INSTITUT FRANCÈS   DIMa 11/6  20h  Venda anticipada online o a taquilla