
INAUGURATION AT THE FRENCH INSTITUTE THURSDAY 05/06 at 8pm
Presentation of the 2025 edition
30 years igniting glances
Spain’s first LGBTI film festival celebrates its 30th edition this year. Created as Mostra Lambda in 1995 by Casal Lambda and renamed Mostra FIRE!! in 2008, our event has already showcased more than 1,300 LGBTI-themed films to audiences in Barcelona and the rest of Catalonia. 30 editions and 1,300 films to see ourselves more and better on screen, to open our eyes and those of others to the realities and experiences of our community. 30 years of igniting everyone’s gaze—as the graphic image of this edition shows—to fight homophobia and transphobia and bring the best of global LGBTI cinema to the widest possible audience each year.
This cinema has evolved a great deal since the festival’s inception, just as society and the LGBTI community have changed. There are already numerous realistic and positive proposals that address, for example, the experiences of transgender people. The same is true for lesbian cinema, although the challenges it faces are still very present, something we will examine this year at the round table dedicated to lesbian film production in Spain.
In general, there is still a long way to go before lesbians, gays, transgender people, bisexuals, and intersex people are reflected in audiovisual media in the full measure of their numerical presence in the population. Compared to the 20% of people who do not define themselves as cis-heterosexual, in the case of Spain, that small 5 or 6% of film or television productions in which relevant LGBTI characters appear is still a long way off. Five years ago—another anniversary—a new initiative of the Mostra FIRE!! was precisely the creation of the FIRE!! LAB to promote the creation of films with LGBTI themes in our country. We hope that this initiative, along with the festival’s programming over these three decades, has truly contributed to making us more visible and better integrating us into the family, the workplace, and social life in general.
This edition is, of course, marked by this very special anniversary! And we have a program focused on the very essence of the festival and its rebellious spirit, particularly through a special thematic section: FIRE!! Focus. We also pay tribute to the dynamism of Argentine LGBTI cinema (you can even enjoy a Queer Tango workshop!) and offer a beautiful photography exhibition dedicated to a group that, like us, seeks to break codes and introduce queerness into public life; in this case, the codes of flamenco. Finally, we remember with emotion two important people who have shaped FIRE!! and who left us last summer: Armand de Fluvià, founder of Casal Lambda, a unique activist and absolute fan of the festival, who sat in the front row every year so as not to miss a single one of the scheduled films; and our dear colleague Juanma Carillo, who gave us the most beautiful FIRE!! spots to take our voice beyond the movie screen. Thank you both for having lit our eyes so beautifully with your light.
Antoine Leonetti
Director of Mostra FIRE!!
Bonjour à toutes et tous,
Les discriminations, les violences et la haine anti-LGBTiQ+ demeurent une réalité en France et dans le monde. La France en 2008 lançait la 1ère campagne pour la dépénalisation universelle de l’homosexualité, avec une déclaration à l’Assemblée générale des Nations unies signée par 66 pays. Pionnière dans ce domaine, la France s’est dotée en 2022 d’un Ambassadeur qui porte ses messages auprès des États, de l’Union européenne, des organisations internationales et des sociétés civiles. Au-delà de la dépénalisation universelle de l’homosexualité, qui reste la priorité, il s’agit d’encourager le plein respect de tous les droits des personnes LGBTIQ+. Le réseau diplomatique français continue d’être mobilisé et un fonds a été créé pour soutenir les ONG engagées sur ces enjeux partout dans le monde.
A Barcelone, qui mieux que l’Institut français pour célébrer les 30 ans du FIRE!! Liberté, créativité et diversité telle est notre devise ! 30 ans… Un festival jeune et mature, toujours en plein développement, outil d’éducation et d’inclusion, en action toute l’année à l’Institut français avec les jeunes publics par des ateliers nombreux, des débats et du cinéma.
Il est urgent de ne pas attendre, il est urgent d’agir, de parler, de créer et de crier pour que les diversités sexuelles et de genre soient considérées comme des richesses infinies pour nos sociétés, des sources d’inspiration à protéger… Bravo au FIRE!! et à son extraordinaire équipe, pour ces 30 ans d’ouverture, de courage et de batailles… 30 ans d’Amour et de respect de l’altérité, quel qu’elle soit. Cette année, le FIRE!! nous emmènera une fois encore aux quatre coins du monde, avec un focus passionnant sur l’Argentine.
Bon festival !
Valérie Nicolas
Director of the French Institute of Barcelona
30 anys de Mostra de cinema LGTBIQ+ a Catalunya
30 anys encenent mirades!
En l’any 2025 ens pot semblar quasi impossible de pensar-hi però l’any 1995 va ser un encert posar en marxa el que avui ja està a l’agenda cultural del nostre país: la Mostra de Cinema FIRE!! Els 30 anys que enguany celebrem en donen prou perspectiva. Personalment, és un privilegi haver pogut viure totes i cadascuna de les seves edicions. La Mostra de cinema va ser un projecte pensat, mesurat i empès per l’equip, la direcció i la junta d’aquell moment del Casal Lambda, amb en Xavier Inglada de president. Tothom veia clar que havíem d’assumir els riscs econòmics que implicava, per tal de fer arribar missatges importants. Missatges lligats a l’objectiu fonamental del Casal Lambda, missatges de creixements personals i amb perspectiva de futurs possibles que, com a persones, mereixem… Cal recordar que veníem de llargs silencis, de persecucions, d’imposades malalties mentals i dels nous estigmes que el VIH-Sida ens va etiquetar..
En definitiva, i com a Casal Lambda, ens tocava oferir referents positius per a les persones LGTBI i per al conjunt de la ciutadania. I així ho vam fer! La cultura i l’educació han estat i són els pilars del Casal Lambda. En els mateixos anys 90s ja havíem posat en marxa el Festival de Teatre Gai i Lèsbic i ja incidíem també en l’educació. El Casal Lambda va ser pioner a l’hora de posar la cultura pel davant de qualsevol expressió per a poder aconseguir els canvis que, com a col·lectiu, tant i tant desitjàvem i necessitàvem.
Vam començar una primera etapa directiva amb en Xavier Daniel i un petit equip professional. La Filmoteca de la Generalitat de Catalunya va ser la nostra primera seu fins al tombant de segle. Totes les edicions, tal com es fa en la resta de festivals, estaven plenes de novetats, de persones convidades, d’activitats paral·leles a diversos locals com ara el Roma (que ja no existeix) o el Punto Bcn, entre d’altres. Es va dissenyar el logo i una cortina identificativa per llençar abans de cada sessió, que segur encara ressona en els records de tantes i tantes persones… D’aquells inicis em cal esmentar pel·lícules com a Bent –que vam estrenar de mà del seu director–, Get Real, It’s Elementary –que justament tractava el tema de l’educació–, o That’s a family. Ambdues últimes de la mateixa directora, que vam convidar en dues ocasions. Molts aires nous en aquells moments de tantes i tantes necessitats. És important recordar que no teníem cap dret i que just havíem deixat de ser persones malaltes mentals. Pot semblar impensable per als més joves, però això –i per a la història– és com si fos abans d’ahir… L’inici del nou segle coincideix també amb una nova direcció, amb en Jaume Gil i amb un nou nom: Mostra Lambda. Va ser també l’aposta per l’ocupació de cinemes i espais comercials: Teatre Poliorama, Cinemes Publi, Casablanca, Girona, Fnac Triangle i Casa Àsia. Aquesta etapa va ser un moment de creixement important, per traspassar fronteres i anar a cercar el públic als cinemes comercials. Un risc més per a nosaltres però un repte que sempre quedarà: el d’apropar el cinema de contingut LGTBI a tot el públic i no només al nostre col·lectiu.
La darrera i actual etapa, amb la direcció de l’Antoine Leonetti i en Joako Ezpeleta, coincideix també amb les grans conquestes legals. I també amb un canvi de nom: Mostra FIRE!! Nom amb una arrel i empremta més reivindicativa. I si bé s’inicia als cinemes Maldà, ben aviat, i fruit d’un acord que mantenim actualment, fixem la nostra seu a l’Institut Francès de Barcelona. L’IFB i la Mostra FIRE!! ja són dos actius culturals i educatius indestriables! Crec que l’equip que el 2008 va iniciar i que fins avui es manté ha estat tot un encert. Un encert de professionals, d’estructura, de programació, d’activitats educatives, del FIRE!! LAB, de posta en escena… Afavorint també la comunicació personal amb la terrassa i el servei de bar que durant els dies del FIRE!! posem per al gaudi de totes les persones assistents. Un equip que els ha tocat viure la pandèmia de la Covid el 2020, 2021 i 2022. I contràriament al que pensàvem vam multiplicar per vuit la xifra de persones espectadores. Va ser un encert implementar l’aliança que vam teixir amb Filmin. Hem situat la Mostra al segle XXI i ja tenim un registre a les plataformes de continguts i de Streaming.
I deixeu-me que tingui un especial record per a dues persones que han passat per l’equip: Ibon Olaskoaga, un programador i director de documentals excel·lent, i l’estimat Juanma Carrillo, que realitzà uns treballs i unes peces fantàstiques i que va saber sintetitzar el que any rere any es volia mostrar. Un professional i un amic que mai no oblidarem després que aquest estiu, i de manera prematura, morís per malaltia. En aquest petit itinerari de fets i d’agraïments, i essent conscient que em deixo molts fets, esdeveniments i persones, no puc deixar d’esmentar el president Armand de Fluvià que, com deveu saber, morí també el setembre del 2024. Mai no es va perdre cap sessió de totes les edicions. Un record molt especial per a ell doncs; entre d’altres socis i sòcies va ser la persona que també va impulsar la Mostra de cinema i la va defensar quan calia.
En definitiva, crec que són 30 anys no només d’encendre mirades sinó també d’encendre i donar pas a noves formes de sentir, d’expressar i de viure. Vides viscudes amb plenitud després d’emmirallar-se amb tants i tants d’aquests referents positius que hem anat escampant durant aquests 30 anys. Gràcies i enhorabona a totes les persones que en aquests 30 anys heu caminat amb nosaltres i ens heu ajudat a fer-ho possible.
Jordi Samsó Montagut
President of Casal Lambda