FIRE!! Edició 2022 A l´Institut Francès i a Filmin
FIRE!! Edició 2022 `A l´Institut Francès i a Filmin
Trailer de FIRE!! Mostra de Cinema LGTBI de Barcelona 2022
Trailer de FIRE!! Mostra de Cinema LGTBI de Barcelona 2022

Canela

Cecilia del Valle • Argentina

Celts

Milica Tomovic • Sèrbia

Cova

Diego Serra • Espanya

Foster

Jordi Wijnalda • Països Baixos

Madame

Stéphane Riethauser • Suïssa

Moneyboys

C.B. Yi • Àustria, França, Taiwan, Bèlgica

Ob Scena

Paloma Orlandini Castro • Argentina

Rosa

Ferran Navarro-Beltrán • Espanya

Tove

Zaida Bergroth • Finlàndia, Suècia

Wet Sand

Elene Naveriani • Suïssa, Geòrgia

Secció FIRE!! Pro 2022

FIRE!! LAB 2022

Del 13 al 15 de juny, 2022

2º Laboratori de desenvolupament de pel·lícules LGBTI

El FIRE!! LAB és un laboratori de desenvolupament de pel·lícules de temàtica LGBTI, que busca incentivar la seva producció i comercialització a Espanya. La iniciativa, que es realitzarà en el marc de la Mostra FIRE!! 2022, tindrà una durada de 3 dies, del 13 al 15 de juny de 2022.

Els i les guionistes, directors/es i productors/es dels projectes i films seleccionats rebran assessories/tutories en les àrees artístiques com el guió i la direcció, així com, de producció, per destacats professionals de la indústria audiovisual nacional i internacional.

… laboratori de desenvolupament de pel·lícules de temàtica LGTBI, que busca incentivar la seva producció i comercialització a Espanya. La iniciativa, que es realitzarà en el marc de la Mostra FIRE!! 2022, tindrà una durada de 3 dies, del 13 al 15 de juny de 2022.

Els i les guionistes, directors/es i productors/es dels projectes i films seleccionats rebran assessories/tutories en les àrees artístiques com el guió i la direcció, així com, de producció, per destacats professionals de la indústria audiovisual nacional i internacional.

Convocatòria del FIRE!! LAB:  Per a la inscripció s’haurà de completar el formulari disponible a la web. Si tens qualsevol consulta pots escriure’ns a industria@mostrafire.com.

Amb el finançament del:

ICCA - Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales

Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU:

Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU
Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU

Activitat organitzada en col·laboració amb:

Dama
Filmarket Hub
La Casa del Cine
Catalan Films
Mr. Miyagi
FILMIN
K is for Knowledge
Catalunya Film Commission

Seleccionats 2022

IMÁGENES A LA DERIVA

DIRECCIÓ
Nicolás Tabilo
PRODUCCIÓ
Bettina Stephanie Walter

LAS NIÑAS DE CANCHAS

DIRECCIÓ
Raul Villalba Palacin
PRODUCCIÓ
Noor Husheri Pastrana

GOLONDRINAS

DIRECCIÓ
Sara Bamba
PRODUCCIÓ
Iván Martín Ruedas

UNA MUJER DE VERDAD

DIRECCIÓ
Aurora D’Errico Prat
PRODUCCIÓ
Javier del Álamo

OH, CARIÑO

DIRECCIÓ
 Claudia Ortega
PRODUCCIÓ
Eva Bodas

EL CANAL DE LA MANCHA

DIRECCIÓ
Daniel Sánchez López
PRODUCCIÓ
Lucia Sapelli

TUTORS

Almudena Monzu
És consultora de guió, escriptora i productora entre Barcelona i Madrid. És una de les sòcies fundadores de la productora Amor y Lujo. S’ha format en el Torino Film Lab, on ha estat story editor trainee, i en els tallers LIM de Le Groupe Ouest, on va ser seleccionada com development angel. Com a analista i consultora de guió ha treballat per a productores com a Morena Films, Tandem Films o Distinto, a més de per a molts autors i autores. Com a guionista, és la creadora de la sèrie en desenvolupament Picadero (seleccionada en les CoPro pitching sessions del Festival Sèries Mania i en el Copro Sèries de la Berlinale) i actualment co-escriu el pròxim projecte televisiu de Leticia Dolera i l’òpera prime del director Iván Morales. Com a productora, els seus títols més recents són la coproducció amb Suècia Passion (Maca Borg, 2021; seleccionat en CPH:DOX i el Festival de Sevilla) i el documental en postproducció Alteritats (Nora Haddad i Alba Cros, amb supor del ICAA i ICEC i seleccionat en el Fire!! Lab de 2021, el work in progress de Zinegoak i les Residències Walden).
ADRIÁ SILVESTRE

València, 1981. En els seus projectes cinematogràfics, explora els límits entre la realitat i la ficció, posant en escena a persones reals al costat d’intèrprets professionals, assumint la pràctica artística des de l’anàlisi de les seves experiències vitals. Les seves pel·lícules van precedides per un procés d’estreta col·laboració amb comunitats, generalment vinculades a temes de gènere, migració i col·lectius LGBTI.

Los Objetos Amorosos,  la seva òpera prima, va tenir un extens recorregut per festivals internacionals. Sedimentos (Premi Feroç 2022) ha passat pel festival del BFI a Londres, Sant Sebastià, el Festival de Màlaga i va ser premi a millor documental en la passada edició del FIRE!! Després de la seva estrena en el Festival de Rotterdam,  Mi Vacío y Yo ha guanyat la Biznaga de plata, Premi Especial del Jurat en el 25 Festival de Màlaga i mención especial en el festival D’A film a Barcelona. Filmografia destacada: El meu Buit i Jo (2022), Sediments (2021), Els Objectes Amorosos (2016).

 Ángeles Hernández y David Matamoros. Mr. Miyagi Films
Mr. Miyagi és una productora liderada per Ángeles Hernández i David Matamoros; porten més de 12 anys produint pel·lícules, entre elles El Hoyo (guanyadora a Sitges, TIFF), Evolution (Sant Sebastian, BFI, Toronto), La casa de Jack (Cannes), Vulcania (Fantaspoa, nominada al Gaudí) o Breve historia del planeta verd (guanyadora en Berlinale, Sitges…), amb especial sensibilitat pel cinema i els personatges queer (Grimsey, La cançó Pop, Breve Historia, Isaac, Princeses y, distribuyendo, Tinta Bruta). En 2020 s’embarquen a codirigir i coescribir Isaac, el seu primer llargmetratge de ficció (IFFI Goa 2021, Màlaga, Guadalajara). Ara es troben en plena postproducció del El faro, segona pel·lícula d’Ángeles com a directora, així com produint les pel·lícules d’animació Hanna y los monstruos, Juul y Dalia y el libro rojo.

ASSESORS

Jaume Ripoll Vaquer

Jaume Ripoll Vaquer. Co-fundador, Director editorial y de desarrollo de Filmin

Palma de Mallorca, 1977. Llicenciat en Direcció a ESCAC. Cofundador, director editorial i de desenvolupament de Filmin. Director de l’Atlàntida Film Fest, productor i guionista. El 2007 va ser un dels 3 fundadors de Filmin, portal de referència per al cinema independent a Espanya, en què exerceix de director editorial. Des de la seva creació Filmin ha obtingut nombrosos premis entre els que estan el Premi Ciutat de Barcelona, ​​el Premi Sant Jordi o el Premi Ramon Lllull com a empresa més innovadora del país. Entre el 2012 i el 2018, va exercir la vicepresidència d’EUROVOD, primera associació europea encarregada de distribuir cinema en línia als 28 països de la UE. El 2010 va crear Atlántida Film Fest, primer festival de cinema íntegrament a Internet que s’ha expandit internacionalment amb presència a 6 països. Ha participat com a jurat als festivals de Berlín, In-Edit o Sitges i ha estat convidat a fer conferències o tallers als principals Festivals europeus. Va ser director del màster de Distribució Online a la Universitat Oberta de Catalunya, a més de ser professor convidat de les Universitats UAB, UB, UPF, ESCAC, Carles III i Universitat Camilo José Cela. El 2015 va debutar a la producció amb Barcelona, ​​nit d’hivern. En els darrers anys ha estat productor executiu de títols com les guanyadores del Festival de Màlaga (El ventre del mar i Ulls Negres), la multipremiada Samantha Hudson o Jean François i el sentit de la vida, així com de la primera sèrie original de Filmin , Doctor Portuondo. Ha participat a l’escriptura del guió Som gent honrada, llargmetratge dirigit per Alejandro Marzoa, present a la Secció Oficial del Festival de Màlaga i premiat amb 6 Mestre Mateo.

Fernanda Rossi

Fernanda Rossi. Autora y conferencista.

Teòrica de dramatúrgia, guionista i conferenciant internacionalment reconeguda; ha col·laborat en més de 500 guions narratius, documentals i demos, incloent-hi dos documentals nominats als Oscars, altres que han rebut fons d’ITVS i del National Film Board del Canadà. Ha ofert conferències a més de 15 països i 40 organitzacions de cinema en mercats arreu del món, com Màlaga Film Festival, Hot Docs, Sheffield Doc/Fest. Ha estat convidada com a assessora de realitzadors en programes de perfeccionament professional com Doc Campus i ESoDoc. Va ser avaluadora de sol·licituds de beques per a diferents fundacions com ara LPB (Latino Public broadcasting), ITVS (Independent TV Service) i NYSCA (The New York State Council on the Arts).

 Oliver Lupiañez

Oliver Lupiañez. Responsable de Sosteniblitat @ K is for Knowledge.

Professional de la producció audiovisual.  Amb el carreg de Production Manager durant més de 15 anys  en el sector, la majoria d’ells en projectes publicitaris. El 2019, i després d’haver cursat un Postgrau de Comunicació i Educació Ambiental a la Universitat de Barcelona, decideix  acostar la sostenibilitat a les produccions amb la creació d’un nou servei d’ecoassistència per rodatges, Waste Management On Set, amb l’objectiu de reduir i monitorar els residus generats a una producció, i finalmente, ampliant els serveis amb l’assessorament a productores que volen introduir estratègies de  sostenibilitat a les seves produccions o productores, i a través del nou projecte K is for Knowledge.

Taula rodona

Dimecres 15 de juny, 18h

Com representar els no representats: la inclusió LGTBI al guió cinematogràfic

Com representar els no representats: la inclusió LGTBI al guió cinematogràfic

Amb Zaida Carmona, Ferran Navarro-Beltrán i Elio Colen, moderada per Alba Laguna.

Taula rodona: Com representar els no representats: la inclusió LGTBI al guió cinematogràfic

…al món audiovisual en general i al cinema en particular, malgrat el tòpic segons el qual avui abunden els personatges “gais” a les pel·lícules. L’ODA (Observatori de Diversitat als Mitjans Audiovisuals) va apuntar al seu informe 2020 que la presència de personatges LGTBI a les pel·lícules i sèries de TV analitzades és només d’un 7,1%, caient fins i tot a un 3,8% en el cas de les pel·lícules de cinema (sabent que, a nivell mundial, un 20% de la població no s’identifica com a estrictament heterosexual). Per si no n’hi hagués prou, només un 54% dels personatges LGTBI d’aquestes pel·lícules passen el test qualitatiu “de Vito Russo”, desenvolupat per la GLAAD (Aliança de Gais i Lesbianes contra la difamació), i dins d’aquesta infra-representació la situació de certes persones (trans o bisexuals, per exemple), és encara molt pitjor.

A més, no totes les parts del col·lectiu LGTBI estan representades de la mateixa manera. A la trobada hem convidat guionistes i realitzadors que centren els seus treballs en les persones menys i pitjor representades del col·lectiu LGBTI: les lesbianes, les persones trans, els migrants, la tercera edat… La majoria de les vegades, es troben invisibilitzades a l’audiovisual o representades de manera estereotipada. Per visibilitzar millor la diversitat de les històries LGTBIQ+, hem convidat Zaida Carmona, Ferran Navarro-Beltrán i Elio Colen.

…al món audiovisual en general i al cinema en particular, malgrat el tòpic segons el qual avui abunden els personatges “gais” a les pel·lícules. L’ODA (Observatori de Diversitat als Mitjans Audiovisuals) va apuntar al seu informe 2020 que la presència de personatges LGTBI a les pel·lícules i sèries de TV analitzades és només d’un 7,1%, caient fins i tot a un 3,8% en el cas de les pel·lícules de cinema (sabent que, a nivell mundial, un 20% de la població no s’identifica com a estrictament heterosexual). Per si no n’hi hagués prou, només un 54% dels personatges LGTBI d’aquestes pel·lícules passen el test qualitatiu “de Vito Russo”, desenvolupat per la GLAAD (Aliança de Gais i Lesbianes contra la difamació), i dins d’aquesta infra-representació la situació de certes persones (trans o bisexuals, per exemple), és encara molt pitjor.

A més, no totes les parts del col·lectiu LGTBI estan representades de la mateixa manera. A la trobada hem convidat guionistes i realitzadors que centren els seus treballs en les persones menys i pitjor representades del col·lectiu LGBTI: les lesbianes, les persones trans, els migrants, la tercera edat… La majoria de les vegades, es troben invisibilitzades a l’audiovisual o representades de manera estereotipada. Per visibilitzar millor la diversitat de les històries LGTBIQ+, hem convidat Zaida Carmona, Ferran Navarro-Beltrán i Elio Colen.

CENTRE LGTBI Dimecres 15 de juny 18h Entrada lliure Retransmissió en directe des del Canal YouTube del centre LGBTI de Barcelona

CENTRE LGTBI Dimecres 15 de juny 18h Entrada lliure Retransmissió en directe des del Canal YouTube del centre LGBTI de Barcelona

Activitat organitzada en col·laboració amb el:

Centre LGBTI de Barcelona

> Per assistir presencialment, cal inscriure’s prèviament a inscripcions@centrelgtbibcn.org, indicant-hi nom complet, correu i telèfon de contacte. Aforament limitat. Adreça: C/ Comte Borrell, 22.

> Podrás assistir-hi online, el Dimecres 15 de juny a les 18h aquí mateix:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Ponents

Ponents

Zaida Carmona

Zaida volia ser jove promesa però això de jove arriba una mica tard. La amiga de mi amiga és el primer projecte de llargmetratge. Abans d’embarcar-s’hi ha dirigit videoclips per a Monterrosa, Borque i peces visuals per a Christina Rosenvinge. La seva penúltima aventura es diu Son ilusiones, un curtmetratge gravat a l’estranya primavera del 2020 (que no va sobre el virus, va sobre l’amor, és clar) i que es troba actualment en fase de distribució. Amb Cristina Pastrana presenta el podcast La amiga de mi amiga (sí, és un títol que li agrada molt i sí, també és un podcast bollero). Treballa com a Social Media Manager a Filmin.

Ferrán Navarro

Va estudiar Enginyeria Industrial i disseny a la UPC. Després de treballar en estudis de disseny gràfic, va començar la seva carrera com a guionista i director. Ha escrit i dirigit el documental La Generació Silenciosa (2020) i una trilogia de curtmetratges: Rosa (2021), Nomeolvides (2018) i La Orquídea (2016), tots de temàtica LGTBI i protagonitzats per persones més grans de 60 anys, amb la finalitat donar protagonisme a aquest col·lectiu, invisibilitzat per gran part de la societat. Treballa habitualment com a grafista dins de l’equip d’art de sèries i pel·lícules per a Netflix, HBO, Amazon i Movistar+, com Las de la última fila (2022), Kleo (2022), Todo lo otro (2021), Bajo Cero (2021), Supernormal (2021), Descarrilados (2021) o 3 Caminos (2021).

Elio Colen

Elio Colen té un Màster en Programació Neurolingüística (PNL) i un Màster en Psicomorfologia Facial. Ha realitzat múltiples treballs i ha investigat en diferents camps com la fotografia, l’escriptura, el cinema, la ràdio i el documental. Ha escrit la novel·la No cojas ese cuaderno por favor, és editor de la revista Donovan i productor de la festa queer “Canalla”. Ha realitzat els documentals testimonials 9Trans i Human Rights, centrats en la comunitat trans i migrant i la sèrie Joyas Queer. Actualment està en procés de producció de la segona temporada de Joyas Queer i preparant el seu primer foto llibre.

Alba Laguna

Barcelona, 1981. Periodista especialitzada en cinema. Responsable de premsa del Festival de Sitges des del 2014 i més recentment també d’altres festivals com el Most – Festival Internacional de Cinema del Vi de Vilafranca del Penedès o la mostra de cinema a la fresca Sala Montjuïc de Barcelona. Col·laboradora habitual als programes La Finestra Indiscreta de Catalunya Ràdio i Tot és Mou de TV3 com a tertuliana de cinema.

Trobades amb directors

Algun@s director@s estaran presents en la projecció de la seva pel·lícula; el públic tindrà l’oportunitat de conversar amb ell@s en acabar la projecció, a la sala o a la terrassa de l’Institut Francès.

Trobades presencials amb:

Trobada amb Cindy L. Abel,
directora de Surviving the Silence
DIS 11/06 _ 18h

Trobada amb Ferran Navarro-Beltrán,
director de Rosa
DIU 12/06 _ 20h

Trobada amb Hadi Moussally,
director de Bellydance Vogue
DIMa 14/06 _ 22h

Trobada amb Miquel Missé, director de Se receta silencio, i l’actriu Laura Vila
DIJ 16/06 _ 18h

Trobada amb Gonzalo Quincoces, director de La caída del vencejo
DIJ 16/06 _ 22h

Trobada amb Iban Pàmies Merlo, Belén Rodríguez López i Toni Torbellino Méndez, directors de Barcelona fora de l’armari
DIV 17/06 _ 18h

Trobada amb Sarah Kaskas,
directora de The Window
DIS 18/06 _ 16h

Trobada amb Adam Kalderon,
director de The Swimmer
DIU 19/06 _ 22h

Trobades online

Trobada amb Paco Ruiz i Jorge Garrido, director i productor de Desviación típica
2022

Trobada amb Francisco Fríar i Juan Martín, directors de Ashurbanipal
2022

Trobada amb Cecilia del Valle, directora de Canela
2022

Trobades amb directors al FIRE!!

Trobada amb Adrián Silvestre, director de Sedimentos
2021

Source list 2022

Els professionals de la distribució i de la programació trobaran aquí la nostra Source List, amb els contactes de les distribuïdores de totes les pel·lícules programades, tant els llargmetratges com els documentals i els curtmetratges.