
INAUGURACIÓ A L’INSTITUT FRANCÈS EL DIJOUS 05/06 a les 20h
Presentació de l’edició 2025
30 anys encenent mirades
El primer festival de cinema LGTBI d’Espanya arriba enguany a la 30a edició. Creat com a Mostra Lambda el 1995 pel Casal Lambda i rebatejat Mostra FIRE!! el 2008, el nostre certamen ja ha donat a conèixer més de 1300 pel·lícules de temàtica LGTBI al públic de Barcelona i de la resta de Catalunya. 30 edicions i 1300 pel·lícules per veure’ns més i millor a nosaltris mateixis a la pantalla, per obrir els nostres ulls i els de lis altris a les realitats i les vivències del nostre col·lectiu. 30 anys encenent les mirades de tothom —com mostra la imatge gràfica d’aquesta edició— per lluitar contra l’homofòbia i la transfòbia i fer arribar cada any el millor del cinema LGTBI mundial a un públic tan ampli com sigui possible.
Aquest cinema ha evolucionat molt des que va néixer el festival, de la mateixa manera que la societat i el col·lectiu LGTBI també han canviat. Són ja mombroses les propostes realistes i positives que, per exemple, tracten les vivències de les persones transgènere. El mateix passa amb el cinema lèsbic, encara que els reptes a què s’enfronta segueixen ben presents, cosa que examinarem enguany a la taula rodona dedicada a la producció de cinema lèsbic a Espanya.
Encara queda, en general, molt recorregut perquè lesbianes, gais, persones transgènere, bisexuals i intersexuals es vegin reflectits als mitjans audiovisuals en la mesura justa de la seva presència numèrica a la població. En comparació amb el 20 % de persones que no es defineixen com a cisheterosexuals, encara és molt lluny, en el cas d’Espanya, aquest petit 5 o 6 % de produccions de cinema o de televisió en què apareixen personatges LGTBI rellevants. Fa cinc anys —un altre aniversari—, una nova iniciativa de la Mostra FIRE!! va ser precisament la creació del FIRE!! LAB per fomentar la creació de pel·lícules de temàtica LGTBI al nostre país. Esperem que aquesta proposta, juntament amb la programació del festival al llarg d’aquestes tres dècades, hagi contribuït realment a fer-nos més visibles i a integrar-nos millor en l’àmbit familiar, el món laboral i la vida social en general.
Aquesta edició està marcada, naturalment, per aquest aniversari tan especial! I tenim una programació enfocada en l’essència mateixa del que és festival i en el seu esperit rebel, sobretot mitjançant una secció temàtica especial: FIRE!! Focus. Retem també homenatge al dinamisme del cinema LGTBI argentí (podreu fins i tot gaudir d’un taller de Tango Queer!) i us proposem, d’altra banda, una exposició fotogràfica bellíssima dedicada a una agrupació que, com nosaltres, busca trencar codis i introduir l’essència queer en la vida pública; en aquest cas, els codis del flamenc. Recordem finalment amb emoció dues persones importants que han marcat el FIRE!! i que ens van deixar l’estiu passat: Armand de Fluvià, fundador del Casal Lambda, activista irrepetible i fan absolut del festival, que seia cada any a primera fila per no perdre’s ni una de les pel·lícules programades, i el nostre estimat company Juanma Carillo, que ens va regalar els espots més bonics del FIRE!! per dur la nostra veu més enllà de la pantalla del cinema. Gràcies a tots dos per haver encès tan bé, amb la vostra llum, la nostra mirada.
Antoine Leonetti
Director de la Mostra FIRE!!
Bonjour à toutes et tous,
La discriminació, la violència i l’odi anti-LGBTIQ+ segueixen sent una realitat a França i al món. El 2008, França va llançar la primera campanya per la despenalització universal de l’homosexualitat, amb una declaració davant de l’Assemblea General de les Nacions Unides signada per 66 països. França, pionera en aquest àmbit, va nomenar el 2022 un ambaixador per transmetre els seus missatges als Estats, la Unió Europea, les organitzacions internacionals i les societats civils. Més enllà de la despenalització universal de l’homosexualitat, que continua sent la prioritat, es tracta de fomentar el respecte ple de tots els drets de les persones LGBTIQ+. La xarxa diplomàtica francesa continua mobilitzant-se i s’ha creat un fons per donar suport a les ONG que treballen sobre aquests temes a tot el món.
A Barcelona, qui millor que l’Institut Francès per celebrar el 30è aniversari de FIRE!! Llibertat, creativitat i diversitat és el nostre lema! 30 anys… Un festival jove i madur, encara en ple desenvolupament, una eina d’educació i inclusió, en acció tot l’any a l’Institut Francès amb el públic jove a través de nombrosos tallers, debats i cinema.
És urgent no esperar, és urgent actuar, parlar, crear i cridar perquè la diversitat sexual i de gènere siguin considerades com a riqueses infinites per a les nostres societats, fonts d’inspiració a protegir… Bravo al FIRE!! i al seu extraordinari equip, per aquests 30 anys d’obertura, coratge i lluites… 30 anys d’Amor i respecte a l’otretat, sigui quin sigui. Aquest any, el FIRE!! ens farà viatjar una vegada més per tot el món, amb un focus apassionant a Argentina.
Feliç festival!
Valérie Nicolas
Directora de l’Institut Francès de Barcelona
30 anys de Mostra de cinema LGTBIQ+ a Catalunya
30 anys encenent mirades!
En l’any 2025 ens pot semblar quasi impossible de pensar-hi però l’any 1995 va ser un encert posar en marxa el que avui ja està a l’agenda cultural del nostre país: la Mostra de Cinema FIRE!! Els 30 anys que enguany celebrem en donen prou perspectiva. Personalment, és un privilegi haver pogut viure totes i cadascuna de les seves edicions. La Mostra de cinema va ser un projecte pensat, mesurat i empès per l’equip, la direcció i la junta d’aquell moment del Casal Lambda, amb en Xavier Inglada de president. Tothom veia clar que havíem d’assumir els riscs econòmics que implicava, per tal de fer arribar missatges importants. Missatges lligats a l’objectiu fonamental del Casal Lambda, missatges de creixements personals i amb perspectiva de futurs possibles que, com a persones, mereixem… Cal recordar que veníem de llargs silencis, de persecucions, d’imposades malalties mentals i dels nous estigmes que el VIH-Sida ens va etiquetar..
En definitiva, i com a Casal Lambda, ens tocava oferir referents positius per a les persones LGTBI i per al conjunt de la ciutadania. I així ho vam fer! La cultura i l’educació han estat i són els pilars del Casal Lambda. En els mateixos anys 90s ja havíem posat en marxa el Festival de Teatre Gai i Lèsbic i ja incidíem també en l’educació. El Casal Lambda va ser pioner a l’hora de posar la cultura pel davant de qualsevol expressió per a poder aconseguir els canvis que, com a col·lectiu, tant i tant desitjàvem i necessitàvem.
Vam començar una primera etapa directiva amb en Xavier Daniel i un petit equip professional. La Filmoteca de la Generalitat de Catalunya va ser la nostra primera seu fins al tombant de segle. Totes les edicions, tal com es fa en la resta de festivals, estaven plenes de novetats, de persones convidades, d’activitats paral·leles a diversos locals com ara el Roma (que ja no existeix) o el Punto Bcn, entre d’altres. Es va dissenyar el logo i una cortina identificativa per llençar abans de cada sessió, que segur encara ressona en els records de tantes i tantes persones… D’aquells inicis em cal esmentar pel·lícules com a Bent –que vam estrenar de mà del seu director–, Get Real, It’s Elementary –que justament tractava el tema de l’educació–, o That’s a family. Ambdues últimes de la mateixa directora, que vam convidar en dues ocasions. Molts aires nous en aquells moments de tantes i tantes necessitats. És important recordar que no teníem cap dret i que just havíem deixat de ser persones malaltes mentals. Pot semblar impensable per als més joves, però això –i per a la història– és com si fos abans d’ahir… L’inici del nou segle coincideix també amb una nova direcció, amb en Jaume Gil i amb un nou nom: Mostra Lambda. Va ser també l’aposta per l’ocupació de cinemes i espais comercials: Teatre Poliorama, Cinemes Publi, Casablanca, Girona, Fnac Triangle i Casa Àsia. Aquesta etapa va ser un moment de creixement important, per traspassar fronteres i anar a cercar el públic als cinemes comercials. Un risc més per a nosaltres però un repte que sempre quedarà: el d’apropar el cinema de contingut LGTBI a tot el públic i no només al nostre col·lectiu.
La darrera i actual etapa, amb la direcció de l’Antoine Leonetti i en Joako Ezpeleta, coincideix també amb les grans conquestes legals. I també amb un canvi de nom: Mostra FIRE!! Nom amb una arrel i empremta més reivindicativa. I si bé s’inicia als cinemes Maldà, ben aviat, i fruit d’un acord que mantenim actualment, fixem la nostra seu a l’Institut Francès de Barcelona. L’IFB i la Mostra FIRE!! ja són dos actius culturals i educatius indestriables! Crec que l’equip que el 2008 va iniciar i que fins avui es manté ha estat tot un encert. Un encert de professionals, d’estructura, de programació, d’activitats educatives, del FIRE!! LAB, de posta en escena… Afavorint també la comunicació personal amb la terrassa i el servei de bar que durant els dies del FIRE!! posem per al gaudi de totes les persones assistents. Un equip que els ha tocat viure la pandèmia de la Covid el 2020, 2021 i 2022. I contràriament al que pensàvem vam multiplicar per vuit la xifra de persones espectadores. Va ser un encert implementar l’aliança que vam teixir amb Filmin. Hem situat la Mostra al segle XXI i ja tenim un registre a les plataformes de continguts i de Streaming.
I deixeu-me que tingui un especial record per a dues persones que han passat per l’equip: Ibon Olaskoaga, un programador i director de documentals excel·lent, i l’estimat Juanma Carrillo, que realitzà uns treballs i unes peces fantàstiques i que va saber sintetitzar el que any rere any es volia mostrar. Un professional i un amic que mai no oblidarem després que aquest estiu, i de manera prematura, morís per malaltia. En aquest petit itinerari de fets i d’agraïments, i essent conscient que em deixo molts fets, esdeveniments i persones, no puc deixar d’esmentar el president Armand de Fluvià que, com deveu saber, morí també el setembre del 2024. Mai no es va perdre cap sessió de totes les edicions. Un record molt especial per a ell doncs; entre d’altres socis i sòcies va ser la persona que també va impulsar la Mostra de cinema i la va defensar quan calia.
En definitiva, crec que són 30 anys no només d’encendre mirades sinó també d’encendre i donar pas a noves formes de sentir, d’expressar i de viure. Vides viscudes amb plenitud després d’emmirallar-se amb tants i tants d’aquests referents positius que hem anat escampant durant aquests 30 anys. Gràcies i enhorabona a totes les persones que en aquests 30 anys heu caminat amb nosaltres i ens heu ajudat a fer-ho possible.
Jordi Samsó Montagut
President del Casal Lambda
NEWS
Els abonaments del FIRE!! 2025 ja estan a la venda!
17 abril, 2025|
Comença el Programa Educatiu del FIRE!!
6 març, 2025|