seccions
secció
oficial:
documentals
Institut Francès, Barcelona
A COMBATRE OBSCURANTISMES!

La imatge gràfica de l’edició 2017 del FIRE!! ho expressa sense embuts i amb ardent ràbia: davant del flagell obscurantista a la comunitat LGBT, martiritzada durant segles i encara avui en una impressionant quantitat de països, no hi ha cap altra possibilitat que lluitar: per canviar la mirada social i les lleis, i per sobreviure a la foguera o la forca. Des de l’Àfrica a l’Àsia passant per l’Orient Mitjà, 73 països penalitzen l’homosexualitat i 10 d’ells maten per aquest motiu. L’any 2008, 57 països d’aquest sinistre arc torturador van reforçar la seva delirant postura en signar sense immutar-se una declaració en contra dels drets LGBT, donant un passet més cap al terror homofòbic.

Aquesta lluita contra l’obscurantisme homòfob i trànsfob més caparrut traspassa avui les fronteres del martiri sofert en aquests països. Perquè altres obscurantismes ens aguaiten aquí, en els nostres entorns suposadament civilitzats, on l’extrema dreta estén cada vegada més la seva ombra més esgarrifosa. Les veus més estrafolàries es consoliden a la callada i l’empara de les xarxes socials: veus grotesques que neguen el canvi climàtic, defensen el creacionisme, pretenen edificar murs hermètics entre els països o donen curs a l’heteropatriarcat més ranci en frenar sistemàticament els avenços cap a la igualtat de gènere.

Davant d’aquests obscurantismes, algunes ments extraordinàries lliuren uns combats que les defineixen com a éssers humans, i en els documentals que veureu aquest any en FIRE!! ens encoratgen a fer el mateix. És el cas de l’extraordinària sociòloga Irène Théry en la seva croada contra la ignorància abismal de les faccions ultraconservadors franceses, que s’aferren a una visió arcaica de l’amor i el matrimoni. Passa el mateix amb Thérèse Clerc, brillant activista feminista en la seva lluita pel dret a l’avortament i a viure lliurement com a lesbiana. I amb Chavela Vargas, que va cantar el seu lesbianisme i va venerar la seva llibertat, com la Thérèse, fins a l’última gota de la seva vida. I amb Jewel Thais Williams, que va lluitar durant 40 anys per oferir a la comunitat gai negra de Los Angeles una petita illa de llibertat. I amb Armistead Maupin, autor d’una de les obres més brillants de la literatura LGBT universal, en la seva lluita interna per desfer-se de la intolerància homòfoba conservadora. I no puc deixar d’evocar a Marsha P. Johnson i Sylvia Riviera, valents activistes transgènere, quant al seu paper fonamental en les revoltes de Stonewall i al naixement, ni més ni menys, del moviment modern per als drets LGBT.


Antoine Leonetti, Co-director Mostra FIRE!!
^