EL PAS DEL TEMPS
El cicle Pantalla Trans, una col·laboració entre Cultura Trans i Fire!!, proposa en aquesta edició reflexions que aborden el passat i el present de les lluites trans i alhora plantegen alguns reptes de futur. Podríem dir que el leit motiv d'aquesta edició és “el pas del temps en l'experiència trans”. En primer lloc, es reflecteix el pas del temps en els moviments per la llibertat de gènere i la visibilitat trans a través d'un documental que rescata la memòria d'activistes pioneres en el context nord-americà. Aquest exercici de recuperació de la memòria històrica vol descobrir personatges que malgrat la seva anonimat han estat claus perquè avui altres persones puguem viure amb més llibertat.
En segon lloc, diferents pel·lícules retraten el pas del temps en la trajectòria de les persones trans i les seves diferents etapes vitals. La representació de les persones trans està adquirint una gran complexitat en molt poc temps i una de les principals aportacions d'aquest ventall de representacions és que, per fi, les persones trans són altres coses a la vida més enllà de la seva identitat de gènere. Aquestes pel·lícules en concret reflecteixen amb pluralitat la diversitat trans en relació amb els vincles familiars: persones trans que alhora són germans, ties, parelles, àvies, mares i pares. En darrer lloc el pas del temps en relació amb l'acceptació social de l'experiència trans. Si fins fa poc parlàvem del rebuig quotidià que s'enfrontaven les persones trans en el seu entorn, avui parlem de com la transició és relacional; les persones trans no fan aquest viatge soles sinó sovint acompanyades per la seva gent, famílies, amistats, parelles. En definitiva persones que ens acompanyen i que d'alguna manera transiten també pel gènere ens proposen també discursos interessants al voltant de l'experiència trans que aquestes pel·lícules recullen.
Els moviments trans encaren nous debats i, un any més, us proposem una selecció de pel·lícules per seguir pensant la qüestió trans amb complexitat, bellesa i diversitat.
Pol Galofre i Miguel Missé, Cultura Trans